Kunnen tranen genezen?

Wat is het nut van tranen?

Waarom huilen we eigenlijk? En heeft het nut? Kunnen tranen genezen? Ik heb het gevraagd aan veel verschillende mensen en ik heb er een interessant antwoord opgekregen.

Ik heb het voorrecht dat cliënten bij mij makkelijk huilen. Niet altijd, maar wel vaak weten cliënten ook waarom ze huilen en willen me dat vertellen. Steeds weer vind ik tranen bijzonder, en ik vraag altijd hoe het bij die ander voelt.

Het blijkt dat sommige mensen snel huilen, maar dat liever niet willen. Andere mensen huilen juist heel moeilijk en vinden het heerlijk als ze bij mij eindelijk kunnen huilen. Weer anderen vinden het in het begin fijn om te huilen maar na tijdje krijgen ze er genoeg van.

Veel soorten tranen
Tranen kunnen samen gaan met een gevoel van pijn en verlies, maar dat hoeft. Ik heb nog niet van iemand gehoord dat tranen van ontroering, meeleven of mededogen pijn doen. Juist niet. Die tranen voelen goed en liefdevol.

Dat is trouwens iets heel anders dan sentiment, waarbij je om leed van een ander huilt, waarbij je zelf met je gedachten hebt ingevuld waarom die ander lijdt. Sentimenten zijn bedachte emoties en hebben niets te maken met wezenlijke gevoelens.

Dus hoe komen we erachter waarom we huilen? Vraag het gewoon, sta stil bij het gevoel, en je zult soms versteld staan van het antwoord dat heel anders is dan je dacht.

Vraag het aan jezelf. Waarom huil ik deze keer? Steeds zal het meest wezenlijke gevoel van dat moment, van boosheid, ontroering, verdriet, angst of geluk, je het antwoord vertellen. Pas dus op voor de valkuil te denken dat je verdrietig bent als je huilt!

Gezond of niet?
En is huilen dan gezond? Heeft het nut? Ja, zeker, maar het hangt er wel vanaf waarom je huilt. Huilen uit zelfmedelijden of machteloosheid maakt je gevoel van onmacht vaak alleen maar groter. Huilen omdat je een emotie heb ingevuld voor een ander, is huilen uit sentiment. Dat is geen echt verdriet en helpt niemand.

Het beste antwoord dat ik tot nu heb gevonden? Tranen genezen als het vertrouwen in jezelf wordt hersteld en je daardoor kan accepteren hoe iets is gegaan.

Het is gezond om te huilen om gemis, verlies van liefde of een pijnlijke afwijzing. Het is gezond als het zorgt voor het doorwerken van je verdriet of gevoel van in de steek gelaten zijn, én zorgt voor een perspectiefverandering dat je je uiteindelijk wel kunt redden ook zonder degene die je mist of die je pijn heeft gedaan.

Genezende tranen zijn die tranen die je terugbrengen naar jezelf en je vertrouwen herstellen dat het wel goed komt, ook als je iemand moet missen die belangrijk voor je is of was. Het herstelt het vertrouwen in jezelf dat er nieuwe mogelijkheden zijn om datgene wat je zo moeilijk vindt te overkomen.

Vetrouwen in jezelf en anderen is naar mijn idee de basis van een gezond en gevoelsrijk leven. Het e-boek Denk je sterk, een Cursus bij de Zelfbeeldtest weer meer vertrouwen te krijgen in jezelf en de toekomst. Ook in de psychologische begeleiding die ik geef, speelt het hervinden van vertrouwen via het op een goede manier verwerken van emoties een belangrijke rol.

Heb je vragen of wil je meer weten (en voelen?) stuur dan een bericht via het contactformulier.

Succes en vriendelijke groet, Karina de Groot

 

Copyright Psy-Image. Deze informatie kunt u vrij kopiëren of delen met anderen mits de naam van de auteur en de naam van de website Psy-Image vermeld worden.