Hoe ga je om met boosheid? Hulp en tips

Informatiebrief zelfbeeld en zelfbeeldtest, Mw. dr. Karina de Groot, Gz - psycholoog

In deze infobrief:
- Het is niet eerlijk! Omgaan met onrecht en boosheid
- Wie is er niet snel boos?
- Boosheid heeft een functie
- Tips voor het omgaan met boosheid

In elke infobrief staat de vraag centraal: wat heb je nodig om goed of succesvol te kunnen functioneren? Deze keer gaat het over het omgaan met boosheid.

Ik heb elders een stukje op mijn site geplaatst:
Het is niet eerlijk! omgaan met onrecht en boosheid.
Voor iedereen die wel eens moeite heeft om om te gaan met onrechtvaardigheid.
Bij de tips onderaan vind je de link naar dat stukje.

Maar eerst iets over alledaagse boosheid....

Wie is er niet snel boos?
Ik beken het niet graag, maar ik kan me toch soms behoorlijk opwinden over kleine dingen. Laatst las ik bijvoorbeeld iets in de krant over hersenziekten. Psychische stoornissen zouden ineens echte hersenziekten zijn ?

Leuk is dat, dacht ik. Hebben we inmiddels het taboe doorbroken om te praten over psychische problemen, en dan gaan ze het ineens hersenziekten noemen. Daar schrok ik van. Vertellen dat je psychische klachten hebt, dat is geen taboe meer, maar een hersenziekte hebben, dat klinkt wel weer erg zwaar.

In mijn boosheid zag ik me al in de pen klimmen om dit zaakje eens goed aan te pakken. De boosheid gaf me energie genoeg om de discussie eens flink aan te gaan. Ik ijsbeerde door de keuken, en kauwde op verschillende zinnen om mijn mening onder woorden te brengen.

Toen ging de telefoon. 'Anoniem' stond er op het display. Ik nam op, maar ik had kunnen weten dat het iemand was die een abonnement voor een tijdschrift wilde verkopen.
'Nee, dank ik u, ik heb geen belangstelling. Nee, dank ik u, ik heb geen belangstelling. Nee, dank ik u, ik heb geen belangstelling'. Na drie keer de zelfde zin herhaald te hebben, kwam de boodschap over.
'Dan wijs ik u nog even op het Bel me niet register ', zei de beller. 'Ja, daar sta ik al lang in, potverdorie, en dat werkt ook al niet!!!' Stoom kwam inmiddels uit mijn oren.

Aanpakken of loslaten?
Toen dacht ik, wacht, laat ik eerst even stilstaan. Maak ik me nu boos over dingen waar ik wat aan kan doen, of zijn dit zaken die buiten mijn macht liggen?

Ik kwam tot de slotsom dat het weinig zin had om een discussie aan te gaan of je psychische problemen nu wel of geen hersenziekten moet noemen. Waarschijnlijk is voor beide opvattingen wat te zeggen. Dat komt veel voor bij discussies. Ik denk er gewoon het mijne van, zolang mensen maar de juiste hulp kunnen vragen, bedacht ik me.

Wat betreft het telefoontje bedacht ik me dat ik dat wel kon aanpakken. Ik kan nog een keer bellen naar het Bel me niet register of ik daar nu echt in sta. Dit laatste heb ik nog niet gedaan. De volgende keer als er genoeg stoom uit mijn oren komt, en ik er echt genoeg van heb, ga ik bellen!

Boosheid heeft een functie
Boosheid heeft een belangrijke functie: het je helpt om dingen te gaan aanpakken.
Soms kan boosheid echter tegen je gaan werken. Dan moet je er op een andere manier mee leren omgaan.

Dat is soms alles behalve makkelijk. Onderdrukte boosheid kan bijvoorbeeld zorgen voor angstklachten, stress, een laag zelfbeeld, somberheid of depressieve klachten. Je boosheid toelaten en er op een gezonde manier mee om gaan, kan helpen om beter met stress of dagelijkse moeilijkheden om te gaan.

Tips voor het omgaan met boosheid
● Maak gebruik van je boosheid: het geeft je energie om zaken die je belangrijk vindt aan te pakken.
● Er zijn minstens twee goede manieren om met je boosheid om te gaan.
1. Je boosheid uiten op duidelijke manier met respect voor de ander. Dit gaat vaak goed als de ander bereid is om te luisteren.
2. Je boosheid relativeren en loslaten. Dit heb je nodig als de ander niet wil luisteren. Lees verder hoe dit zit in: Het is niet eerlijk! Omgaan met boosheid en onrecht.

Heb je de zelfbeeldtest gedaan en gezien dat je moeite heb met opkomen voor jezelf of stresshantering? Bij die eigenschappen kan onderdrukte boosheid een behoorlijke rol spelen. In het e-boek 'Denk je sterk, een cursus bij de zelfbeeldtest' vind je een methode hoe je beter met stress en irritatie om kunt gaan.

Reageren? Stuur je reactie of vragen via het contactformulier.

Succes en vriendelijke groet,

Karina de Groot
GZ-psycholoog

 

Copyright Psy-Image. Deze informatie kun je vrij kopiëren of delen met anderen mits de naam van de auteur en de naam van de website vermeld worden.