Moe van het werk ?

Karina de Groot, Gz - Psycholoog, Psy-Image

Ben je wel eens te hard aan het werk?
Wil je iets per se afhebben?
Of ben je regelmatig te moe van je werk aan het eind van de dag?

Dat betekent vaak dat je de signalen van vermoeidheid overdag negeert of niet door hebt. Waarschijnlijk heb je ook moeite om genoeg pauzes te houden. Voor mensen die hun werk leuk vinden, is het soms moeilijk om te stoppen. 'Het gaat net zo lekker. Ik ben net in de stemming, denk je. Ik kan het beter afmaken voor ik vergeet hoe ik verder moet'.
 
Dat geeft niets als je maar niet te moe wordt van het werk. Als je lang achter elkaar doorgaat, raak je door je energievoorraad heen. Als je dit vaak doet, kun je uiteindelijk te gespannen worden en prikkelbaar. 's Avonds ben je dan niet erg aanspreekbaar. Of je kan je te moe voelen om te koken of het taken in huis nog te doen'.

Signalen van vermoeidheid negeren
Je lichaam geeft altijd signalen af wanneer je moe wordt. Moe zijn van het werk heeft vaak te maken met het negeren van die signalen. Door de focus op je taak kun je dat gevoel soms ook niet eens waarnemen. Of je gaat langer door omdat iets bijvoorbeeld niet lukt en door wil gaan tot het wel gelukt is. Je gaat de frustratie dat het je niet lukt uit de weg door te blijven proberen.

Pas achteraf heb je spijt dat je weer zo hard hebt gewerkt en geen pauzes hebt genomen. Dit patroon van vermoeidheid doorbreken is soms alles behalve makkelijk.

Hoe meer energie overhouden?
Hoe kun je dan toch op tijd stoppen en meer energie overhouden aan het eind van de dag?
Een belangrijk oorzaak is vaak dat je te lang doorgaat met iets, omdat je het erg belangrijk vindt. Hoe belangrijker je iets vindt, hoe harder je er voor gaat. En daar zit wel een probleem. Als je te lang doorgaat, is het werk waarschijnlijk belangrijker dan jij zelf bent.

Ga dan eens bij jezelf na waarom het werk zo belangrijk is wat je doet.
Moet het af? Is dat echt zo? Kan het niet morgen?
Er is bijna geen enkel werk dat niet een dagje kan wachten.
Is het zo erg als het nu niet lukt, zo erg dat dat ten koste gaat van je gezondheid?
Wat is er precies belangrijk aan? Is dat echt belangrijker dan jouw energieniveau?
Is het werk belangrijker dan je partner die straks een vermoeid en prikkelbaar iemand tegenkomt?

Is je antwoord nee, zo belangrijk is het niet. Dan ben je er meestal nog niet. Want je verstand kan dat wel vinden, maar je gedrag verandert daar nog niet mee.

Hoe verander je je gedrag? Hoe stop je echt met werk dat je net zo leuk of belangrijk vindt?

Hulpmiddelen om je energieniveau op pijl te houden
Daarvoor heb je reminders nodig, hulpmiddelen die je helpen om op tijd te pauzeren.
- Een briefje op je bureau met daarop drie vragen om je energieniveau te checken:
Is mijn energieniveau te hoog of te laag?
Ben ik te moe?
Of juist te opgewonden?
Zo ja, stop even 10 minuten (of langer) tot je energie weer terug is en je lichaam tot rust komt. Zo geef je even expliciet aandacht aan de signalen van je lichaam.
- Een reminder op je computer die zegt dat je om de 15 minuten even pauze (ca. 30 sec) houdt, de benen moet strekken of je uitrekken. En na drie kwartier een pauzemelding geeft dat je even 10 minuten iets anders doet (en dan vooral bewegen).
- Of nog degelijker: koop een schrift, schrijf op wat je doet, en houdt precies, exact bij wanneer je energie verdwijnt en wanneer het weer terugkomt.
- Frustratie is een bekende oorzaak van vermoeidheid. Ontdek wat bij jouw werk frustraties geeft.
- Leer omgaan met collega's of bazen die vinden dat je werk afmoet.
- Relativeer de belangrijkheid van je taken.
In het e-boek Denk je sterk, een Cursus bij de Zelfbeeldtest vind je nog veel meer manieren om moeheid en stress aan te pakken.

Hoe sta je ervoor?

Met de zelfbeeldtest kun je zien hoe je er op dit moment voor staat.
Scoor je (veel) lager dan het gemiddelde van 100 op stresshantering of realiteitsbesef van de zelfbeeldtest? Dan kan dat een teken zijn dat je moeite heb met relativeren en het loslaten van allerlei taken. Mensen die lager scoren op stresshantering of realiteitsbesef kunnen risico lopen op overspannenheid of burn-out.

Heb je moeite met relativeren of ben je echt te vaak te moe of te gespannen van je werk? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen vinden het moeilijk om hun gewoontes te doorbreken en dat zonder hulp voor elkaar te krijgen. Met hulp is het vaak makkelijker om je vermoeidheid of stress aan te pakken. Een coach of psycholoog kan je daarbij helpen.

Veel succes, Karina de Groot